ANESTEZIA LA CAINI

Cel mai bun prieten al tău are nevoie de operație. Inima ta se concentrează mai mult pe nevoile imediate ale câinelui tău, iar operația însăși ar putea fi din mai multe motive. Operația ar putea fi o leziune, o boală sau chiar o curățare dentară de rutină. Experiența poate fi copleșitoare, deoarece vă poate îngrijora siguranța sedării și a anesteziei câinilor care este utilizată.

 

Deși riscurile implicate pot fi reduse de către medicul dumneavoastră veterinar prin planificare și pregătire atentă. Cu ajutorul unor medicamente și protocoale de siguranță mai bune, anestezia la câini este relativ sigură, deoarece peste 99% dintre pacienți supraviețuiesc.

 

Siguranța anesteziei pentru câini.

 

Odata cu avansarea tehnologie, anestezia veterinară a devenit mult mai sigură decât a fost acum mulți ani. Din păcate, stigmatul negativ atașat procedurii continuă să rămână în urmă, iar multe dintre aceste informații nu sunt adevărate.

Dacă sunteți îngrijorat de anestezia câinelui, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să discutați cu medicul veterinar. Bineînțeles, nu faceți niciodată propriile dvs. cercetări.

 

Veterinarul dvs. nu va recomanda niciodată nimic care va face rău animalelor dvs. de companie. Acesta va explica riscurile anesteziei la câini și vă va ajuta să alegeți opțiunea potrivită pentru patrupedul dvs.

 

 

Sedarea vs. Anestezie.

 

Când vorbiți cu medicul veterinar, puteți discuta despre gradul de sedare sau de anestezie care sa i se faca câinele dumneavoastră. Aceasta va depinde de procedură și de cât de invazivă va fi pentru câinele dvs.

 

Sedarea poate fi folosită pentru proceduri minore care sunt mai puțin invazive pentru câine, cum ar fi raze X, ultrasunete și răni minore. Operațiile de urgență și procedurile mai complexe necesită o anestezie mai profundă și un tub de respirație.

Dacă câinele dvs. necesită anestezie generală, atunci va fi complet inconștient în timpul intervenției chirurgicale. Medicul vostru veterinar va trece peste riscurile asociate intervenției chirurgicale a câinelui dumneavoastră și riscurilor anesteziei.

 

Care sunt riscurile anesteziei câinilor?

Fiecare intervenție chirurgicală are propriile sale riscuri specifice, dar există riscuri asociate cu anestezia pentru câinele dumneavoastră. Aceste riscuri pot varia în funcție de starea de sănătate a animalelor de companie și de condițiile medicale curente. Riscuri precum vârsta, greutatea și rasa câinelui dvs.joaca un rol important.

 

Factori de risc pe care medicul veterinar ii va analiza sunt:

 

Varsta câinelui.

Vârsta câinelui poate fi un factor al riscurilor implicate în anestezie pentru intervenții chirurgicale. Puii pot fi sedați pentru intervenții chirurgicale dacă sunt mai în vârstă de trei luni, insa este dificil deoarece organele lor nu funcționează încă pe deplin.

Cainii varstnici pot avea de asemenea probleme in timpul interventiei chirurgicale si pot avea complicatii de la anestezie. Cainii mai in varsta pot prezenta mai multe riscuri, deoarece ar putea avea tensiune arteriala scazuta sau diabet zaharat, ambele putand duce la o eventuala pierdere a functiei organelor in timpul interventiei chirurgicale.

 

Cainii varstnici foarte probabil sufera de artrita, ceea ce inseamna ca articulatiile lor trebuie protejate in timpul procedurii.

Complicațiile pot fi evitate sau reduse prin pregătirea anesteziei înainte de a trece peste istoricul sănătății câinelui dvs. și având în vedere că medicul veterinar efectuează o serie de analize pentru a căuta orice problemă neidentificată.

În cazul în care câinele dvs. este în vârstă și are multiple probleme de sănătate, anestezia trebuie reconsiderată dacă riscurile depășesc beneficiile pe care câinele le va obține de la intervenția chirurgicală.

 

Greutatea câinelui.

 

Câinele dvs. trebuie cântărit pentru a obține o greutate exactă înainte de operație. Dozajul pentru anestezia generală este determinat de greutatea și de sănătatea generală a câinelui.

 

Dacă aveți un câine mai mic, este posibil ca anestezia să dureze mai mult pentru a fi epuizată. Anestezia creează un efect mai profund asupra câinelui dvs. și durează mai mult, deoarece există mai puțină grăsime. Câinele dvs. poate fi mai rece și va fi important ca patrupedul să fie menținut cald în timpul intervenției chirurgicale din cauza scăderii tensiunii arteriale și a ratei metabolice.

 

Dacă câinele dvs. este supraponderal, la fel ca mulți, intervenția chirurgicală sub anestezie poate avea riscuri. Câinii grei pot fi greu de poziționat în timpul procedurilor și pot avea dificultăți de respirație. În multe cazuri, câinii mai mari nu vor putea respira pe cont propriu și sunt necesare tuburi de respirație.

 

Rasa.

 

Rasa câinelui dvs. poate avea un risc mai mare de complicații în timpul anesteziei sau intervențiilor chirurgicale decât alți câini. Medicul vostru veterinar va fi capabil să discute cu dvs. aceste tipuri de riscuri și să treacă peste istoricul medical specific câinelui dvs.

Unele rase cu nasuri mai scurte, cum ar fi un Pechinez sau un Pug, sunt mai dificil de sedat. Aceasta se datorează formei nasului mai scurt și a pasajelor nazale mai mici. Acest lucru poate duce la probleme ale căilor respiratorii în timpul intervenției chirurgicale.

 

Alte rase de câini pot avea o istorie a ceea ce se numește colaps traheologic. Pudelul și Pomeranianul sunt ambii rase cu risc crescut pentru această afecțiune. Medicul veterinar va putea să vă trateze câinele cu medicamente după operație, pentru a reduce șansa de infecție.

 

Distrugerea traheală este considerată o afecțiune progresivă cronică, astfel încât medicul veterinar vă va informa acest lucru în viitor. Dacă câinele dvs. necesită o intervenție chirurgicală din nou, acesta va fi lăsat intubat după intervenția chirurgicală cât mai mult timp posibil pentru a permite o șansă mai bună de recuperare cu mai puține probleme.

 

 

 

Condiții medicale.

 

Condițiile medicale preexistente pot complica și crește riscurile pentru anestezie. Rata mortalității este foarte scăzută pentru câinii sănătoși, dar la câinii cu condiții preexistente, rata mortalității crește până la 1,3%.

 

Trebuie să discutați cu medicul veterinar toate condițiile preexistente.

Medicul veterinar vă va ajuta să obțineți toate afecțiunile medicale curente înainte de operație. O bază de referință completă a sângelui se va face înainte de operație pentru a determina dacă câinele dvs. are alte afectiuni și pentru a permite anestezistului să obțină o determinare exactă a stării curente de sănătate a câinelui dvs.

 

Ce să știți.

Unul dintre primele lucruri de luat în considerare atunci când se iau în calcul  riscurile implicate în anestezia câinilor este cine vă va seda animalul? Când mergeți la spital pentru operație, aveți un specialist, dar atunci când câinele dvs. se duce la medicul veterinar, poate fi doar medicul și personalul său. Este important să știți cine anesteziază câinele dvs. și  daca este acreditat.

 

 

Medicul vostru veterinar poate avea tehnicieni certificați care sunt instruiți să se ocupe de anestezia veterinară. Ei sunt instruiți pentru a monitoriza semnele vitale, respirația, oxigenarea și ritmul cardiac. Dacă există o schimbare a semnelor vitale, ei sunt capabili să o manipuleze imediat.

 

Dacă sunteți îngrijorat, puteți cere special de la medicul veterinar acreditările persoanei care va monitoriza anestezia câinelui dumneavoastră. Puteți cere un specialist sau anestezist.

 

Recuperarea câinilor post-anestezie.

 

De asemenea, ați putea dori să vorbiti cu medicul veterinar cu privire la perioada de recuperare. Întrebați unde va fi câinele dvs. în timpul perioadei postoperatorii.

 

În timpul recuperării, o asistentă medicală sau un tehnician va monitoriza tensiunea arterială a câinelui, respirația și nivelul oxigenului. Acest lucru se face la fiecare 10 minute până când câinele dvs. este gata să plece acasă. Medicul vostru veterinar vă poate recomanda asistență de urmărire, medicamente, terapie fizică și vizite de întoarcere.

 

Odată ce câinele este acasă, luarea lentă este cheia. Permiteți animalului de companie spațiul de care are nevoie pentru a se recupera și păstrați alte animale de companie departe. Este posibil să trebuiască să-ți izolezi singur câinele într-o cameră, pentru a-i oferi timpul și liniștea necesară pentru a se vindeca și pentru a-și reveni.

 

Pentru mai multe noutati descarca materialul gratuit.

 

[ulp id=’2XH8HvcTDyQX17h4′]

Această intrare a fost publicată în Sanatate . Pune legătura în semnele de carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *