CAINII AU NOTIUNEA TIMPULUI?

Te-ai întrebat vreodată dacă câinele tău știe cât timp ai fost plecat?

 

Se pare că blanosii pot simți timpul, pe baza faptului că știu întotdeauna când vă întoarceți acasă de la serviciu sau când plecați. Dar câinele tău simte cu adevărat timpul așa cum fac oamenii? Sau se întâmplă altfel? Câinii au notiunea de timp și, dacă da, cum funcționează?

 

 

 

Ritmul circadian la câini.

Câinii, ca și oamenii, pot simti lumina naturală de dimineața și noaptea până la ciclurile zilnice. Ei au un ritm circadian, la fel ca oamenii. Acesta este un instinct interior care îi spune când este ziua sau când este noapte și îi spune câinelui când trebuie să fie treaz și când ar trebui să adoarmă.

 

Deci câinii au un sentiment de timp din cauza ritmului circadian? Nu chiar. Ritmul circadian nu este motivul pentru care câinele dvs. pare să fie capabil să inteleaga cand trebuie da mergeti la locul de muncă sau cât timp a trecuta pana ati ajuns acasa.

 

Oamenii de știință cred că, deși se pare că patrupedul dvs. citește ceasul, câinele dvs. utilizează, de fapt, simțurile pentru a afla.

 

Sensul unui câine.
Cunoastem deja ca patrupezii au un miros incredibil de bun si auzul la fel. Ei pot mirosi și auzi lucruri pe care alte specii nu le pot face. Și pot folosi acele simțuri pentru a determina modele de comportament în tine, în omul lor. Deci, răspunsul daca cainele are notiunea timpului  nu funcționează așa cum credeți.

 

Unele studii indică faptul că atunci când un câine pare să știe la ce oră vei ajunge acasă de la serviciu, câinele nu citește ceasul. În schimb, câinele folosește simțuri de auz și miros foarte bine atinse pentru a simti că vă apropiați.

 

De exemplu,cainele tău poate auzi sunetul unic al ușii mașinii tale sau poate auzi pașii tăi apropiați chiar dacă ești departe. Asta îi spune animalului că sunteți în drum spre casă cu mult timp înainte de a baga cheia în încuietoare. Și pentru că blanosul ți-a auzit venirea, e pregătit și așteaptă la ușă, nerăbdător să-i saluti.

 

Cainii își folosesc, de asemenea, simțurile pentru a determina modele pentru lucruri ca atunci când este timpul să mănânce, când este timpul să mergem la plimbare și alte activități. Chiar dacă s-ar părea că patrupedul reacționează la ora din zi, el isi dă seama de modelul de comportament bazat pe alte inputuri senzoriale. Lucrurile mici pe care le faci fără să te gândești la cainele tau ca va auzi, va vedea și va crea asociații bazate pe acele comportamente.

 

De exemplu, dacă vă duceți câinele la o plimbare la ora 4:00 în fiecare zi înainte de ora 16:00, câinele ar putea să înceapă să latre, să se învârte sau să dea dovadă că știe că este timpul să mergem. Dar câinele nu reacționează la ora ceasului. Reacționează la intrarea senzorială. S-ar putea să vă uitați la ceas sau să ridicați lesa sau să dați subconștient alte indicii . Acesta este modul în care companionul vostru știe că vine unul dintre cele mai bune momente ale zilei – plimbarea.

Toate cercetările efectuate în ceea ce privește modul în care câinii percep timpul indică faptul că blanosii au capacitatea pentru un tip de sistem de memorie episodică. Ei își pot aminti evenimentele trecute și pot folosi aceste evenimente pentru a prezice comportamentele viitoare.

 

Dar câinii nu au aceeași construcție exterioară a timpului pe care o au oamenii. Ei nu se gândesc la timp în unități așa cum oamenii folosesc secunde, minute și ore pentru a construi sensul de trecere a timpului. Din perspectiva gândirii timpului în acele unități, câinilor nu se poate spune că înțeleg timpul sau câinii au notiunea de timp.

 

Dar prietenii noștri loiali au propriul mod unic de a prezice și înțelege modelele și le folosesc, împreună cu propria lor versiune de memorie episodică, ca o modalitate de a anticipa comportamentul uman și de a introduce chestiuni ca atunci când oamenii își părăsesc locul de muncă. Sau când este timpul să mănânci sau să ieșiți la plimbare

 

Ii este cainelui dor de tine?

Bineînțeles, ii lipsesti câinelui atunci când esti plecat.

 

 

Dar studiile au arătat că patrupezii răspund în moduri diferite atunci când proprietarii au plecat pentru perioade diferite de timp.

 

Majoritatea studiilor au constatat că anticiparea câinilor de a se reîntâlni cu proprietarul a fost eliminată după două ore. Nivelul de entuziasm la întoarcerea proprietarului a fost același la patru ore ca la doua ore. Deci, dacă ai plecat mai mult de două ore, câinele tău îți va simti lipsa la fel daca ai fost plecat 2 ore, potrivit cercetătorilor (deși unii proprietari de animale de companie ar putea susține acest caz, puternic).

 

In rezumat: Cainii au notiunea de timp?
Cu toate acestea, câinii au un sentiment de timp sau nu? Din perspectiva noastră și cum înțelegem trecerea timpului – nu, câinii nu au un sentiment de timp. Ei au un ritm circadian care îi spune când să doarmă sau să fie treaz, dar ei nu înțeleg că a trecut o anumită cantitate de „timp”.

 

În schimb, câinii își folosesc simțul mirosului și al auzului pentru a-și da seama de modele, ceea ce uneori poate părea că un câine înțelege trecerea timpului. Cu toate acestea, câinii își asteapta stapanii, iar timpul contează (într-o măsură) și în acest caz.

 

Pentru mai multe noutati te invit sa descarci materialul gratuit.

 

[ulp id=’2XH8HvcTDyQX17h4′]

Această intrare a fost publicată în Diverse . Pune legătura în semnele de carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *