Câinii pot fi introvertiți sau extrovertiți?

Este binecunoscut faptul că oamenii pot fi fie introvertiți, fie extrovertiți, potrivit Indicatorului de tip Myers-Briggs. Chiar dacă există 16 tipuri de personalitate în totalul psihologiei umane, diviziunea de bază vine de la aceste două tipuri.

 

Dar câinii pot fi introvertiți sau extrovertiți și pot manifesta comportamente similare pe care oamenii le fac? Pe scurt, extrovertiții sunt cunoscuți ca fiind sociabili, vorbăreți,prietenosi în timp ce introvertitii se bucură doar de compania câtorva persoane, găsesc mici discuții care se scurg mintal, sunt mai private, liniștite și focalizate spre interior.

Dar ce inseamna aceste lucru la un câine? Un câine introvertit va fi mai puțin jucăuș și mai închis, în timp ce un câine extrovertit va prezenta o tonă de abilități sociale, caini care se joaca cu alti companioni in parc.

Știința din spatele tipurilor de personalitate ale diferitelor animale, inclusiv câinii, este destul de rara. Acest lucru poate fi atribuit convingerii pe termen lung că animalele nu au emoții și gânduri în același mod în care este definită psihologia umană. Acest lucru înseamnă că nici nu pot avea personalități. Cunoscutul Canon al lui Morgan, a declarat că trebuie să căutăm întotdeauna cele mai simple explicații atunci când vine vorba de motive psihologice pentru orice acțiune, oferind în cele din urmă o scuză pentru atribuirea acțiunilor animalelor numai instinctelor naturale, pentru supraviețuire și reproducere.

Cu toate acestea, ideea că blanosii au emoții poate fi urmărită până la tatăl evoluției. Charles Darwin a susținut că toți oamenii și animalele prezintă emoții într-un mod similar, în cartea sa din 1872, Expresia emoțiilor la om și animale. Din nefericire, această idee a fost uitată de mult timp, până când au început noi cercetări în acest domeniu în ultimele decenii. Unul dintre cei care au început să studieze psihologia câinilor și a altor animale a fost Dr. Samuel D. Gosling, psiholog la Universitatea Texas. Studiile sale l-au determinat să creadă că animalele au personalități unice, care apar din continuitatea evolutivă dintre oameni și animale a spus Dr. Gosling.

„În timp ce un om introvertit va sta acasă într-o sâmbătă seară sau va sta singur la o petrecere. Acest lucru ar putea însemna că toate animalele, nu doar câinii, pot fi introverte sau extrovertite (într-un fel).

Mai mult, în ultimii ani, studiile personalităților la animale au fost mult mai frecvente. Lucrarea lui Marc Berkoff, așa cum a fost discutată în cartea sa „Viața emoțională a animalelor” un cercetător de frunte explorează bucuria animală, durerea și empatia – și de ce ele contează ,este probabil cea mai semnificativă și mai largă, bazată pe mulți ani de studiu. Această carte ne-a ajutat să realizăm cât de bogate sunt viețile emoționale ale animalelor și să schimbăm modul în care le tratăm.

După toate studiile care au arătat că animalele au într-adevăr personalități, este sigur să spunem că patrupezii, într-un fel, pot fi introvertiți sau extrovertiți.

Potrivit unui articol din behavioristul veterinar Dr. Jacqui Ley, câinii introvertiți sunt deseori liniștiți în companii nefamiliare, deși pot fi jucăuș în jurul unor fețe familiare. Ei se pot plictisi mai repede decât câinii extroverți într-un mediu aglomerat și evită situațiile zgomotoase. Ei tind să rămână în situații sociale, să caute singurătate și nu se pot bucura de interacțiunea cu alți câini, în special câini extrovertiți. Câinii extrovertiți ar putea necesita un pic de perfecționare si antrenament, deoarece pot fi cu ușurință supraexcitați cu străinii și pot fi uneori etichetați ca câini hiperactivi. Cunoașterea personalității câinelui vă poate ajuta să înțelegeți cum să vă apropiați de el și chiar să vă ocupați de unele probleme comportamentale.

Câinii introvertiți pot suferi de multe ori de la un nivel crescut de anxietate, chiar și atunci când acest lucru nu este evident din comportamentul lor. Dacă aveți un câine introvertit, reduceți interacțiunea fizică, dați-le spațiu și lăsați-i să fie singuri dacă doresc. Nu-i forțați să interacționeze cu alți câini sau oameni și nu-i puneți în situații de suprasolicitare.

Este important de remarcat că atât câinii introverți, cât și câinii extroverți nu se vor purta tot timpul în funcție de tipul lor de personalitate.

Chiar dacă studiile de acest gen sugerează o coerență substanțială în personalitate, nu este posibil să se prezică întotdeauna comportamentul câinelui. De asemenea, alte studii arată că personalitatea proprietarului poate afecta și schimba într-o oarecare măsură personalitatea câinelui. În cele din urmă, da – câinii pot fi introverți sau extroverți și se comportă în consecință. Tipul lor de personalitate nu le afectează în același mod ca și oamenii, dar este oarecum similar.

Rețineți că fiecare câine are o personalitate unică și că necesită o abordare diferită pentru îngrijire și formare, toate în funcție de tipul lor de personalitate si rasa.

Pentru noutati descarca materialul gratuit.

 
Această intrare a fost publicată în Diverse . Pune legătura în semnele de carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *