Câinii pot mânca prune?

Prunele sunt fructe dulci, adesea asociate cu vara. Consumul de prune aduce numeroase beneficii organismului.
Dar câinii pot mânca prune exact așa cum putem manca noi și sunt bune prunele pentru câini?

 

 

Dacă v-ați întrebat, „pot să-i dau prune câinelui”, răspunsul este DA – câinii pot manca prune, atâta timp cât luați unele măsuri de precauție necesare. Moderatia este esențială atunci când ii dati câinilor prune.

 

În acest articol, vom vorbi despre beneficiile și riscurile prunelor pentru câini, cand sunt bune pentru  a fi consumate de cainele tau și cand nu sunt recomandate.

 

Ce sunt prunele?

 

Sunt delicioase, pline de vitamine si antioxidanti si costa foarte putin.Prunele sunt surse foarte bogate în bor organic, substanță ce joacă un rol crucial în asimilarea calciului și consolidarea sistemului osos.

 

Prunele au multe beneficii pentru sănătate oamenilor, dintre care unele s-au dovedit, iar unele dintre acestea se pot extinde și la câini

 

 

Prune pentru câini.

 

 

Poate mănca câinele prune?

 

Câinii pot mânca prune și pot profita de unele beneficii? Da, puteti da prunele proaspete cainelui, deși există unele măsuri de precauție necesare. Ca și în cazul tuturor alimentelor, dar mai ales la fructe, introduceți prunele în dieta câinelui dvs. lent și în cantități mici. În caz contrar, pot apărea probeleme digestive.

 

De asemenea, este important să rețineți că patrupedul nu trebuie să mănânce prune prăjite datorită efectelor toxice pe care le au asupra cainilor. În plus, samburii pot reprezenta un pericol serios de sufocare. Acum, să aruncăm o privire asupra beneficiilor pe care le au  prunele.

 

Iată ce știm în prezent despre acest fruct popular:

 

-Prunele previne constipația și îmbunătățesc scaunele.
-Prunele scad nivelul zaharului din sange si riscul de diabet.
-Prunele în formă uscată îmbunătățesc sănătatea oaselor.
-Prunele îmbunătățesc sănătatea inimii.
-Prunele sunt bogate în antioxidanți și compuși antiinflamatori.

Beneficiile de mai sus au fost testate în studiile la oameni și animale (șoareci), dar niciunul dintre studii nu a fost efectuat la câini. Teoretic, este posibil ca unele dintre beneficiile de sănătate ale prunelor să fie benefice si cainilor . Deci, care sunt avantajele posibile ale prunelor pentru câini ?

 

Prunele sunt bogate în fibre și sunt bune pentru sănătatea digestivă și pentru scăderea colesterolului.

 

Fiberele, atât solubile, cât și insolubile, reprezinta o componentă crucială pentru regularitatea digestivă și intestinală, iar o cantitate decentă de ambele tipuri de fibre poate fi găsită în prune. Fibrele insolubile împiedică constipația, și reduc riscul de apariție a cancerului de colon.

 

Fibrele solubile ajută la scăderea nivelului de colesterol la câini prin scăderea producției de acizi enzimatici implicați în producerea colesterolului în ficat.

 

Prunele pot îmbunătăți sănătatea osoasă a câinilor și pot preveni artrita.

 

Prunele sunt o sursă excelentă de vitamina K. Ca o vitamină solubilă în grăsimi, vitamina K este necesară pentru sănătatea generală a câinelui. Asistă calciul în consolidarea dinților și oaselor, precum și a altor procese biologice.

 

Vitamina K ajută, de asemenea, să activeze proprietățile proteice care promovează coagularea sângelui, împiedicând formarea cheagurilor de sânge.

Prunele normalizează nivelul de zahăr și ajuta scăderea în greutate.

Cu ajutorul fibrelor sale, prunele pot ajuta la normalizarea nivelului de zahăr din sânge prin încetinirea absorbției de glucoză la câini după ce au mâncat. Promovează sensibilitatea la insulină, care joacă un rol în prevenirea diabetului zaharat.

Prunele contribuie la încurajarea unui sentiment de plinătate după ce le mănâncă încetind rata la care alimentele părăsesc stomacul. Acest sentiment de satietate ajuta la reducerea supraalimentării de către câine.

Vitamina C din prune stimulează sistemul imunitar al câinelui.

Prunele conțin o cantitate semnificativă de vitamina C, un acid ascorbic și un antioxidant de importanță critică pentru funcțiile corporale adecvate. S-a demonstrat că vitamina C crește numărul de limfocite din sânge. Limfocitele sunt un tip de celule albe din sânge responsabile de funcția sistemului imunitar.

Prunele pot, de asemenea, să prevină sau să reducă riscul bolilor majore.

Cantitatea de vitamina C din prune (precum și mulți alți compuși antioxidanți și antiinflamatori) poate ajuta la prevenirea bolilor majore și a bolilor la canini.

Diabetul zaharat, bolile de inima, astmul, osteoartrita, artrita reumatoida si ateroscleroza sunt toate afectiuni medicale care pot fi prevenite sau reduse prin adaugarea de vitamine si antioxidanti gasiti in cantitati mari in prune, asa cum s-a demonstrat in studiile de mai sus.

 

 

 

Deci, câinii au  voie sa manance prune?

Da, câinele dvs. poate mânca prune în cantități moderate și atâta timp cât il hrăniți numai cu prune proaspete fără adaos de zaharuri sau alți aditivi . În timp ce prunele uscate sunt, de asemenea, bune pentru câini, in cele mai multe magazine gasim prune care conțin adesea zaharuri, astfel încât cel mai bine este de a le evita cu totul.

 

Efecte secundare potențiale ale prunelor pentru câini:

Prea multe prune vor provoca tulburări gastro-intestinale la câini.

 

În timp ce majoritatea fructelor și legumelor sunt bune pentru câini, prea multă mâncare (chiar dacă este sănătoasă) poate provoca stres și, mai ales pentru câini, „prea mult” este de obicei foarte puțin. Prea multe fructe, în special, pot duce, de asemenea, la probleme gastrointestinale suplimentare. Prunele consumate în exces pot provoca dureri abdominale, vărsături, diaree și constipație.

Samburii de prune provoacă sufocare și pericol intern.

Dacă alegeți să dați prunele câinilor, este foarte important ca prunele să nu aibă samburi. Samburii din prune reprezintă pericole de sufocare pentru câini, în special pentru rasele mici, deși rasele mari pot fi, de asemenea, afectate.

În plus, samburii pot avea muchii ascuțite și, dacă sunt înghițiti, pot afecta esofagul, mucoasa stomacală și intestinele. În cele mai grave scenarii, samburii poate chiar provoca un blocaj în interiorul intestinului, determinând o problemă de sănătate care pune viața în pericol.

 

 

Un cuvânt de avertizare despre prune pentru câini.

 

În afară de a fi un pericol potențial de sufocare, samburii din prune sunt, de asemenea, toxici pentru câini. Samburii de prune conțin cianură, care este otrăvitoare și poate provoca primejdie severă la animale. Deși un câine ar trebui să mănânce multi samburi pentru a suferi otrăviri cu cianură, este totuși o preocupare care merită notată.

Căutați aceste simptome dacă credeți că blanosul  dvs. este otrăvire cu cianură:

-Spasme musculare și tremur
-Convulsii
-Vărsături
-Saliva excesivă
-Închiderea vezicii urinare și a intestinelor
-Comă

Pentru a fi în siguranță, asigurați-vă că vă alimentați câinelui numai prune proaspete si bine spalate pentru a evita orice posibilitate de otrăvire cu cianură.

 

În concluzie, câinii pot mânca prune și poate chiar beneficia de acest fruct, cu condiția ca prunele să fie consumate fara samburi și hrănite în cantități mici pentru a permite ajustarea dietei.

În ansamblu, prunele sunt foarte hrănitoare și pot oferi câteva vitamine și minerale esențiale pentru câinele dvs., precum și cantități bune de fibre.

 

Pentru mai multe retete descarca materialul gratuit.

 

[ulp id=’2XH8HvcTDyQX17h4′]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *