CATARACTA LA CAINI

Lăcrimarea lentilei ochiului câinelui se numește cataractă. Poate afecta vederea și, în cazuri extreme, poate provoca orbire.

Cataracta la câini poata fi cauzata de o serie de motive, inclusiv îmbătrânirea, diabetul și vătămarea ochiului. Există puține simptome fizice ale cataractei. Uneori ochiul poate lacrima sau poate fi neobișnuit de sensibil la lumină.

 

Fiecare dintre aceste simptome poat fi ușor de observat, deci este mai bine să verificați aceste simptome din timp. Dacă bănuiți că patrupedul dvs. suferă de cataractă, duceți-l imediat la veterinar.

 

De asemenea, dacă bănuiți că blanosul și-a vătămat ochiul, acest lucru se poate transforma în cataractă, dacă este lăsată netratată. Cel mai bine este să căutați un tratament imediat pentru toate problemele la ochi pe care le suspectați pentru animalul dvs. de companie.

 

Ce este cataracta?

Cataracta este o înclinare a lentilei ochiului. E destul de explicativ cu privire la ceea ce fac lentilele – la fel ca lentilele ochelarilor sau camera dvs. – vă ajută să vedeți în mod clar.

Înnegrirea provocată nu produce întotdeauna orbire, de fapt, mulți câini suferă de o înmuiere ușoară, care nu afectează deloc vedere. Cu toate acestea, în anumite cazuri – tulburarea progresează în timp și duce la orbire sau aproape orbire fără tratament.

 

Cataracta poate fi îngrijorătoare pentru proprietarii de animale de companie, iar în unele cazuri au apărut peste noapte. Dar, în multe cazuri, ele sunt complet tratabile și vă vor lăsa câinele cu o vedere perfectă sau aproape perfectă. Acestea rareori cauzează dureri, cu excepția cazurilor în care există și inflamații, dar câinele dvs. poate deveni distresat de schimbarea bruscă a vederii.

Simptomele cataractei la câini.

Cel mai comun semn al cataractei este, desigur, o schimbare distinctă a aspectului ochiului. Cu un ochi normal sănătos, care se prezintă de obicei, de culoarea chihlimbarului. Cu toate acestea, când încețoșarea lentilelor începe, acest lucru poate apărea inițial ca un film pe ochi ca și cum ar fi schimbat culoarea în albastru, cenușiu sau alb.

 

Este important să rețineți că aceste simptome nu indică întotdeauna cataractă. Deteriorarea ochiului în orice capacitate se poate transforma adesea în cataractă fără tratament – așa că, dacă vedeți vreun semn de rănire sau boală la ochi – consultați-vă medicul veterinar.

 

Etape de maturare.

Deși există diferite stadii de creștere, fiecare cataractă este unică și mulți factori joacă un rol în viteza de dezvoltare. În unele cazuri, câinele dvs. poate sări peste etape, iar în altele starea poate să se oprească sau să progreseze incredibil de încet.

 

Incipient.

Un impact minim asupra vederii, care afectează doar aproximativ 10-15% din lentilă. Multe diagnostice la acest nivel nu vor progresa mai departe decât această acoperire, cu moștenirea cataractelor incipiente, câinele dvs. poate trăi cu ușurință o viață normală sănătoasă, probabil că nu este necesar nici un tratament.

 

Imatur.

În acest stadiu, câinele dvs. va fi candidatul ideal pentru intervenții chirurgicale. Cu condiția care afectează acum între 15 și 99% din acoperirea obiectivului, cu un impact vizual minim până la o orbire aproape în funcție de severitate.

Mature.

Un nivel semnificativ de afectare a vederii, cu acoperire completă sau aproape completă a capsulei cu lentile. Nu este întotdeauna ideal să operezi cainele la acest nivel sever de progresie, dar trebuie să fie judecat de la caz la caz – și uneori poate fi inversat într-o etapă imatură cu medicamente.

 

Hipermatura.

Acest tip de cataractă provoacă zgârierea lentilei, iar conținutul se solidifica și se înrăutăteste. Unele provoacă ochiul să pară complet tulbure, dar în altele, pot exista pete clare care să permită o anumită viziune.

 

Ce cauzeaza cataracta la caini?

Există multe lucruri care ar putea duce la cataracta la câini. Dacă înțelegeți câțiva dintre cei mai importanți factori, vă va ajuta să le preveniți. Nu numai asta, ci vă va ajuta să identificați unele dintre semnele pe care ar trebui să le căutați pentru a vă oferi un tratament cât mai curând posibil.

 

Diabetul zaharat.

Aceste două condiții foarte frecvente merg mână în mână, în timp ce 75% dintre câinii diabetici dezvoltă cataractă, iar 75% dintre cei afectați pierd toate viziunile în șase până la douăsprezece luni fără tratament.

 

Îmbătrânire.

Un efect secundar comun al îmbătrânirii este o viziune afectată și mulți caini mai în vârstă vor dezvolta un anumit nivel de cataractă, în funcție de severitatea pierderii vederii – unii proprietari aleg să evite o intervenție chirurgicală, mai ales în cazul caninilor care starea de sănătate poate să fie afectată în mod negativ de anestezie.

 

Toxicitate.

Sistemul imunitar al câinelui este incredibil de dur și poate lupta împotriva bolilor potențiale fără ajutor din partea noastră. Dar, un factor pe care îl vedem înrăutățind apărarea imună a câinelui este frecvent la expunerea la toxine.

Mulți proprietari, văzând articole și anunțuri despre importanța vaccinării câinilor, pot ajunge în mod necondiționat să-și vaccineze animalele prin încercarea de a face tot ce este mai bun pentru ei. Acest lucru poate crește foarte mult riscul animalelor de a dezvolta cataractă și, din acest motiv, este recomandat să vaccinați doar pentru ceea ce aveți nevoie. Utilizați întotdeauna cea mai bună judecată atunci când decideți la ce vaccinuri trebuie să vă fie expuse câinelui dvs.

 

Dezechilibrul nutrițional.

Au fost nenumărate cazuri de pui care dezvoltă cataractă din cauza unor deficiențe nutriționale, adesea cauzate de puii care au primit înlocuitori de lapte, care nu le oferă tot ceea ce au nevoie. Sau, în unele cazuri, când nu primesc suficient lapte de la mamele lor. Din fericire, în majoritatea cazurilor, aceasta se rezolvă mai târziu în viață.

 

Trauma la ochi.

Dacă câinele dvs. doar iubește să alerge prin vegetație înaltă, el își poate răni cu ușurință ochiul și, indiferent de severitatea rănirii – se poate transforma într-o cataractă plină de suflare. Modul în care se poate întâmpla acest lucru este prin ruperea lentilei, ceea ce va cauza scurgerea de la lentilă în zonele înconjurătoare.

Dacă bănuiți că patrupedul si-a rănit ochiul, este important să-l duceți la veterinari cât mai repede. Este adesea imposibil să vezi întreaga dimensiune a daunelor fără o examinare vizuală reală. Multe leziuni care s-ar fi putut transforma în cataractă s-au oprit înainte de a putea ajunge atât de departe și asta este datorită investigației rapide și tratamentului!

 

 

Cine este  în pericol?

Cataracta la câini este adesea moștenită, rasele pure fiind mai expuse riscului de a le dezvolta decât rasele mixte. Anumite rase sunt, de asemenea, mai expuse riscului decât altele, cu cele mai mari cazuri de afecțiune care apar în cadrul:

Cocker spaniol

Pudel

Husky Siberian

Boston Terrier

Yorkshire Terrier

Schnauzer

Vechiul englezesc Sheepdog

Labrador

Labrador Retriever

 

Cum să preveniți și să tratați cataracta la câini.
Tratarea simptomelor de cataractă la câini este întotdeauna mai dificilă și mai costisitoare decât prevenirea condiției în primul rând. Iată câteva lucruri pe care le puteți face.

 

Urmărirea rănilor.

Întotdeauna am spus că medicii veterinari au cea mai grea muncă. Ei trebuie să găsească leziuni, boli și alte probleme potențiale pentru prietenii noștri pufosi, toți, fără ajutorul pacienților lor, spunându-le unde doare!

Dar, nu numai veteranii au această problemă. Părinții de companie din întreaga lume trebuie să aibă grijă de leziuni minore, modificări ale poftei de mâncare și nivelul de energie. Este important să fii atent, deoarece vătămările minore pot duce la situații de urgență.

Numai cataracta este cauzată de o leziune oculară care a trecut neobservată și, prin urmare, netratată. Un ochi plâns este unul dintre semnele cele mai vizibile, dar dacă observi o schimbare în modelul de clipire al câinelui tău  – ia-l imediat la veterinar.

 

Examenele de rutină pentru ochi.

Verificări, examene de rutină, controale de sănătate, orice ai alege  – sunt un salvator pentru mulți. Dar pentru multe altele, inclusiv eu însumi am grăbit să adăugăm – viețile noastre aglomerate pot adesea să pară mult mai importante decât să meargă la medicii veterinarilor atunci când nu există nici măcar ceva greșit.

Dar, după ce câinele meu a fost diagnosticat cu o afecțiune care ar fi avut o rată de supraviețuire mult mai bună dacă am fi prins-o mai devreme – nu voi mai face din nou această greșeală și vă implor să luați serios examenele de rutină.

Reversarea unei cataracte avansate este nu numai dificilă, dar poate fi costisitoare și dureroasă pentru blanosul tău. Observarea problemelor înainte de a deveni chiar probleme, este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru animalul dumneavoastră.

 

Tratamentul la domiciliu.

Există o serie de suplimente care pot ajuta la lupta împotriva produselor de îngrijire a ochilor pentru câini sau pentru a minimiza acoperirea cauzată de cataractă. Acestea includ:

Vitamina C
Vitamina E
Coenzima Q10
Lăcusta de ticălos
Iarba de grau
Afine – Flavonoide
Beta caroten
Picături de plante medicinale

 

Chirurgie.

Cea mai obișnuită formă de tratament pentru cataracta progresivă este operația de îndepărtare a acesteia. O cataractă nu este un obiect străin în ochi; mai degrabă este lentila întunecată. Prin urmare, procedura chirurgicală pentru a elimina acest lucru este, de fapt, îndepărtarea și înlocuirea lentilei

Dar înainte de a vă face griji că este vorba despre o procedură periculoasă, aceasta este una dintre cele mai frecvente operații de rutină. Ochiul cainelui dvs. va fi înlocuit cu o lentilă artificială care poate restabili vederea perfectă în majoritatea cazurilor.

În unele cazuri, o lentilă artificială nu este o opțiune viabilă – și, în schimb, câinele este lăsat fără o lentilă (pe care este destul de capabilă să funcționeze fără) și restabilește viziunea aproape perfectă.

 

Dupa  intervențiea chirurgicala este momentul cel mai critic pentru vindecare, iar în această perioadă câinele dvs. va trebui să poarte un guler con pentru a preveni iritarea sau zgârierea la ochi. Veți avea nevoie, de asemenea, să oferiți medicului curant picături de ochi pentru a ajuta cu vindecarea și pentru a preveni infecția.

 

Tratamentul non-chirurgical.

Picăturile de ochi sunt unul dintre cele mai frecvente tratamente non-chirurgicale, substanțe cum ar fi lanosterolul care se dovedester a fi deosebit de bun la dizolvarea proteinelor aglomerate, care formează îngroșarea cataractei.

 

Gândurile finale:

Pentru mulți proprietari, cataracta la câini poate părea o pre-diagnosticare a orbirii inevitabile. Dar, în majoritatea cazurilor, cu un tratament adecvat, poate produce rezultate fenomenale cu refacerea perfectă sau aproape perfectă a vederii.

Dacă majoritatea simptomelor sunt pur estetice, este important să vă păstrați ochii descuși și să urmăriți orice schimbare a ochilor câinelui. Și cel puțin – luați-l pentru un examen de ochi anual.

 

Pentru noutati descarca materialul gratuit.

 

[ulp id=’2XH8HvcTDyQX17h4′]

Această intrare a fost publicată în Sanatate . Pune legătura în semnele de carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *