Dermatomicoza (ringworm) la caini

O infecție de tip ringworm sau așa cum este denumită medical – dermatofitoză – este o infecție parazitară care poate apărea la câinele dvs., precum și la pisica sau alte animale de companie și chiar pe dumneavoastră. Adesea în mod eronat, împreună cu infecții viermi, și altele, din cauza numelui său, ringworm la câini nu este de fapt cauzată de viermi – este o infecție fungică.

 

Această infecție la câini este frecvent numită „ringworm”, deoarece aspectul fizic al semnăturii unei infecții de tip ringworm este leziuni roșii circulare care arată ca  niste inele. Nu a fost niciodată asociată cu viermi. Ringworm la câini, ca și la alte animale de companie și oameni deopotrivă – este o infecție parazitare, fungice a pielii. Ciuperca trăiește și crește în stratul superior al pielii și în foliculii de păr al câinelui.

 

Ringworm poate apare si in unghii. Nu este o boală care pune viața în pericol, dar este foarte contagioasă și necesită o vizită la medicul veterinar. Este o infecție superficială și nu se răspândește pe întregul corp – de obicei rămâne în câteva zone ale corpului câinelui. Cu toate acestea, la câinii cu sisteme imune compromise (cum ar fi câinii mai în vârstă sau cățeluși), se poate răspândi destul de mult.

Ringwormul la câini se răspândește prin contact, motiv pentru care este important să păstrați o bună igienă în casă. Frecvența aspirării parului câinelui infectat este cheia pentru a împiedica răspândirea infecției  la alți membri ai gospodăriei, fie că este vorba de alte animale de companie, de familia ta sau de tine.

 

 

 

Simptomele de invazie la câini:

Fiind o infecție a pielii, ringworm este destul de ușor de observat și de identificat pe animalul de companie. Acesta este un ajutor bun în lupta împotriva cicatricilor la câini, deoarece este foarte contagioasă și cu cât veți observa mai devreme și veți merge la medicul veterinar, cu atât mai bine atât pentru câine cât și pentru întreaga dvs. gospodărie. Identificarea și tratamentul timpuriu al paraziți sunt esențiali în prevenirea răspândirii peste celelalte animale de companie și chiar pe tine însuți.

Dacă observați oricare dintre simptomele de mai jos, contactați imediat medicul veterinar:

-caderea părului, în special în zonele cu formă circulară
-pansamente distinctive de păr uscat și neobișnuit de fragil
-cantități neobișnuit de mari de matreata sau fulgi de piele care seamănă cu matreata
-inflamații ale pielii sau cutanate abundente
-piele inschisa la culoare
-mâncărimi excesive
-leziuni rotunde pe piele
-inflamațiile pielii la partea inferioară a labei

Părțile principale ale corpului câinelui, unde se pot manifesta aceste simptome, includ capul, urechile, labele. De asemenea, rețineți că patrupedul dvs. poate să nu fie bolnav, dar să fie totuși un „purtător” al infecției.

 

 

Ca purtător, un câine nu prezintă simptome, dar este totuși la fel de contagios cu tine și cu alte persoane sau animale de companie. Din acest motiv și din multe alte motive, când adoptați un câine (mai ales un câine vagabond), mergeți întotdeauna la medicul veterinar cât mai curând posibil pentru verificare.

Cine este cel mai sensibil?
Ringwormul poate infecta nu numai fiecare rasa de caini, ci si pisici, alte animale de companie si chiar si oameni. În mod statistic, ringworm-ul este mai frecvent observat la câinii cu sisteme imunitare slăbite. Puii mici și câinii mai în vârstă sunt extrem de susceptibili. Cainii sub un an sau animalele subnutrite, stresate sau bolnave sunt foarte susceptibile de a avea si viermi.

Infecția este de obicei cauzată de oricare dintre cele trei tipuri diferite de ciuperci:

Microsporum canis
Microsporum gypseum
Trichophyton mentagrophytes

În funcție de locația dvs. geografică, oricare dintre aceste trei ciuperci poate fi mai popular decât restul. În medie, microsporum canis este responsabil pentru aproximativ 70% din cazurile de cicatrizare la câini, microsporum gypseum este responsabil pentru aproximativ 20% din cazurile de paraziți la câini și Trichophyton mentagrophytes pentru aproximativ 10% din cazurile de ringworm la câini.

Deoarece cicatrizarea apare mult mai frecvent la câinii cu sisteme imunitare slăbite, mediile cu populații canine dense pot duce deseori la o epidemie masivă. Adăposturile sau canisele, în special dacă oferă hrană slabă pentru câinii lor, prezintă practici defectuoase de gestionare sau mențin o igienă proastă, pot provoca multe necazuri pentru câini. De aceea, chiar dacă adoptați un câine dintr-un adăpost (chiar și un adăpost în care aveți încredere), trebuie să vă asigurați întotdeauna că primește îngrijire veterinară adecvată după ce l-ați adoptat.

 

Cum se diagnostichează un cicatriciu la câini?

Diagnosticarea corectă a câinelui dumneavoastră cât mai curând posibil este extrem de importantă atât pentru animalul dumneavoastră cât și pentru dumneavoastră. În afară de simpla observație a simptomelor tipice ale neoplaziei cu ochiul liber, medicul veterinar va efectua mai multe teste diferite pentru a asigura un diagnostic adecvat.

Vor folosi o lumină ultravioletă, pentru a vedea mai bine părul și pielea câinelui. Veterinarul dvs. poate efectua, de asemenea, o examinare microscopică a părului câinelui dvs., poate efectua o cultură fungică din pielea câinelui dvs. sau poate obține o biopsie cutanată. Toate acestea sunt importante nu doar pentru a determina ca blanosul dumneavoastra are infectie de tip ringworm (care deseori poate fi observata doar prin simptomele acestuia), ci pentru a diagnostica exact tipul si severitatea infectiei cu ringworm.

Diferite tipuri de ringworm la câini necesită tratamente diferite. Odată ce infecția a fost corect diagnosticată, este timpul pentru tratamentul imediat al acesteia.

 

În funcție de severitatea afecțiunii, medicul veterinar vă poate îndemna să vă lăsați câinele la cabinet, astfel încât să petreacă ceva timp într-un spațiu închis. Chiar dacă infecția nu este impunătoare, dacă aveți alte animale domestice, copii sau adulți cu sisteme imune compromise, păstrarea câinelui infectat în carantină este recomandată. Chiar dacă nu este cazul și dacă vă duceți câinele acasă, este încă o idee grozavă să-l lăsați într-o singură cameră.

De asemenea, câinele poate rămâne contagios timp de 3 săptămâni, deci trebuie să vă asigurați că este aspirata si  curățată în mod regulat camera câinelui și casa dumneavoastră, atât pe durata tratamentului, cât și după aceea. Pentru a vă menține în continuare mediul curat, este mai bine să vă limitați câinele într-o încăpere fără covoare.

Ringworm la câini se răspândește prin părul câinelui și poate dura pe corpul câinelui timp de până la 18 luni.

 

În ceea ce privește tratamentul, medicul veterinar vă va prescrie cele mai bune medicamente pe baza diagnosticului exact.

Medicamente anti-fungice – pot fi o mulțime de tipuri diferite, de la medicamente pe cale orală până la unguente ale pielii, inclusiv șampoane medicinale cu miconazol sau o baie, cum ar fi sulful de calciu.

Gulerul  – plasat în jurul gâtului câinelui, un guler ajută la prevenirea câinelui de a linge și a ingera orice medicamente anti-fungice aplicate pe pielea lui.

Îndepărtarea blănii – necesară în cazuri mai severe și adesea recomandată în cazuri mai ușoare

 

Tratamentul durează de obicei între 1 și 3 săptămâni. Câinele dvs. este contagios chiar și atunci când este tratat. Aceasta înseamnă că trebuie să păstrați încă o carantină relativă timp de până la 3 săptămâni.

Leziunile vor începe să se vindece aproape imediat; cu toate acestea, nu ar trebui să luați acest lucru ca un semn că blanosul dvs. este vindecat. Infecția cu țesut va rămâne activă chiar și după ce leziunile au fost eliminate. Păstrați planul de tratament cât timp va recomanda medicul veterinar. Oprirea prematură a tratamentului poate aduce infecția înapoi.

Chiar dacă tratamentul și carantina sunt efectuate corect, nu există încă nicio garanție că infecția nu va reapărea.

Ce asteptari sa aveti dupa tratament.

Chiar și după un tratament de succes al cicatrizării, infecția poate avea în continuare rezultate deranjante pentru un timp destul de lung. Nu este rar ca animalele să fie vindecate și curățate clinic, dar să rămână pozitive pentru cultura fungică. Cu alte cuvinte, câinele dvs. ar putea fi în continuare un purtător de sânge și, prin urmare, să fie contagios cu alte animale și oameni.

Din acest motiv, este recomandat să se efectueze culturi fungice suplimentare la sfârșitul tratamentului câinelui dumneavoastră. Dacă este pozitiv, va trebui să continuați să vă tratați animalul până când există una sau două culturi fungice negative. Culturile fungice ar trebui să fie luate săptămânal sau  după cum vă prescrie medicul veterinar.

 

Tratamentul adecvat aproapre garanteaza vindecarea completa a câinele și pentru a vă permite să vă întoarceți la viața obișnuită, fără cicatrici.

Ringwormul la câini nu apare doar în corp; trebuie să fie transportată de la o sursă exterioară. Atâta timp cât câinele dvs. nu are contact cu animalele bolnave, iar rozătoarele nu au acces la mediul în care trăiți, familia și animalele de companie ar trebui să fie perfect protejate împotriva infecțiilor.

 

Iată câteva sfaturi pentru a preveni viermii la câini:

Realizați culturi fungice regulate nu numai la animalele infectate (și apoi tratate), ci și la toate animalele din gospodărie care au avut contact cu el.

Păstrați-vă mediul curat. Ținând cont de aspirarea regulată, spălarea mobilierului, spalarea regulata a câinelui timp de câteva luni după infecția cu ringworm .

Păstrați-vă casa curata. În special în timpul tratamentului și în primele luni după aceea, este de asemenea recomandat un accent suplimentar asupra igienei personale. Întotdeauna spălați-vă după contactul cu câinele și acordați o atenție deosebită igienei personale.

Pentru noutati descarca materialul gratuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *