NAPARLIREA SI CICLUL DE CRESTERE AL PARULUI

 

 

 

Odata cu venirea primaverii cainii de companie intra in sezonul de naparlire. Adica,parul mort este indepartat, fiind inlocuit de cel nou.

 

Acest proces este perfect natural si normal.

 

In timp ce unii caini naparlesc de 2-3 ori pe an, cainii de casa care sunt expusi un timp mai indelungat la lumina artificiala tind sa naparleasca cantitati mici de par pe tot timpul anului.

Naparlirea de primavara este de obicei mai masiva, parul pe care il lasa animalele fiind cel des si lung, de peste iarna. In timpul naparlirii de primavara, blana cainelui isi pastreaza culoarea insa observi mai mult par lasat in urma de patruped.

 

Naparlire dureaza de obicei in jur de 3 saptamani.
In aceasta perioada cainele are nevoie de o hranire corespunzatoare, un exemplu ar fi consumul excesiv de carne duce la pierderea masiva a parului.Cu cât alimentatia este mai completă și asigură organismului nutrienții necesari, cu atât câinele va avea o blană mai sănătoasă.
In cazul cainilor cu parul lung e recomandat sa-i tundeti periodic pentru o mai buna ingrijire,in felul acesta se evita problemele cu formarea ghemotoacelor sau cu iritarea pielii.
Periajul este important in aceasta perioada, perierea trebuie făcut cu ustensile adecvate tipului de păr. Rasele cu păr lung au nevoie de perii cu dinți de metal care descâlcesc firele de păr și de pieptăn cu dinți rari .

 

 


La rasele cu par scurt, sunt excluse periile cu dinți de metal, deoarece pot răni pielea animalului și de aceea se vor folosi perii de cauciuc pentru îndepărtarea părului mort


La cainele cu parul lung va fi suficient periat și descâlcit în momentul în care la trecerea cu mâna prin păr nu se vor mai observa smocuri de păr încâlcit •

 

Perierea se face întodeauna înainte de baie, pentru că altfel, la contactul cu apa, șamponul și balsamul, vom complica mai tare situația deja existentă.
Blana pierduta la naparlire variaza in functie de starea de sanatate a cainelui, dar si in functie de varsta si de rasa. O blană lucioasă şi deasă este semnul unui animal sănătos şi curat.
In timpul gestatiei si al lactatiei, femela naparleste mai puternic, dar daca blana cade in exces fara un motiv clar, cainele poate suferi unele probleme de sanatate.
Caderea excesiva a blanii este si un simptom pentru boli grave, de la cele care afecteaza sistemul imunitar pana la cancer sau boli care ataca rinichii, ficatul sau glanda tiroida.

 

 

 

Simptomele alarmante:

 
-părul vechi cade, fără să crească fire noi de blană;
-pielea se înroşeşte, apar cruste sau răni, uneori puroi;
-animalul se scarpină des şi dă semne de nervozitate;
-blana se desprinde în smocuri mari numai pe numite zone.
In aceste cazuri diagnosticul poate fi stabilit doar de medicul veterinar.
Animalele naparlesc puternic cand sunt speriate – schimbarea locuintei , zgomotele puternice, pierderea unui stapan iubit sau venirea unui alt animal in casa , in cazul acesta pierderea parului apare in zone specifice cum ar fi fundul.

 

 

Desi nu exista mamifere care nu naparlesc deloc, exista totusi rase de caini care pierd putin par si nu provoaca alergii.
Acordati patrupedelor  ingrijire mai mare in aceasta perioada!

 

 

Numai cei care nu au spălat niciodată un câine nu ştiu ce gust are săpunul, Franklin P. Jones.

 

 

Pentru mai multe noutati te invit sa descarci materialul gratuit.

 

 

[ulp id=’fwOwVV4ajLeVimtX’]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *