PANCREATITA LA CAINI

O stare bine cunoscută, pancreatita la câini este o inflamație a pancreasului câinelui – organul responsabil pentru enzimele digestive și producerea de insulină. Când sunt inflamate, enzimele digestive se pot vărsa din pancreas . Organele cele mai apropiate de pancreas sunt rinichii și ficatul, iar eliberarea acestor enzime determină corpul câinelui să înceapă digerarea acestor organe vitale.

 

Studiile arată că pancreatita este cea mai frecventă afecțiune a pancreasului atât la câini cât și la pisici. Simptomele violente ale pancreatitei canine pot fi traumatice pentru proprietari, dar este important să rămâi calm și să te concentrezi pe căutarea ajutorului veterinar.

 

Fiți conștienți de ce a mâncat câinele dvs. și verificați daca altcineva din familie l-ar fi hrănit.

Dacă câinele dumneavoastră suferă de pancreatită, el poate prezenta următoarele simptome:

-vărsături
-febră
-diaree
-respiratie dificila
-deshidratare

Dacă observați oricare dintre aceste simptome care apar foarte repede, mergeți imediat la clinica veterinară. În timp ce aceste simptome sunt semne comune ale multor alte probleme de sănătate ale câinilor, este mai bine să fie verificat de un veterinar. Acest lucru este deosebit de important dacă simptomul apare brusc sau dacă observați o combinație de simptome multiple.

 

Dacă este lăsată netratată, pancreatita canina poate provoca leziuni permanente care, de obicei, afectează pancreasul câinelui și organele din jur.

 

Odată ce pancreatita a fost diagnosticată, inițial, cel mai bun mod de acțiune este de a restrânge alimentatia și de a limita apa pentru câinele dumneavoastră. Corpul are multe de făcut pentru a începe vindecarea pancreasului și, prin mâncare, corpul câinelui tău va încerca să lovească pancreasul înapoi în acțiune. Acest lucru va face mai mult rau decât bine.

 

Vestea bună este că, odată cu tratamentul prompt, pancreasul câinelui va fi capabil să revină la starea de sănătate și funcționare completă. Dacă observati devreme simptomele, câinele dvs. se poate recupera complet și se va întoarce la starea initiala în doar câteva zile.

 

Acum, să intrăm în mai multe detalii despre pancreatita la câini.

 

Vă voi da, de asemenea, o listă a raselor de câini care sunt cel mai predispuse la apariția pancreatitei și discutați despre ce puteți face pentru a preveni pancreatita la animalul dumneavoastră de companie.

 

Ce este pancreatita la câini?

Să aruncăm o scurtă privire asupra a ceea ce face pancreasul în corpul câinelui. Suntem cu toții conștienți de importanța enzimelor digestive și a insulinei, precum și cu procesul digestiv al caninelor noastre. Dar, știai ce rol are pancreasul?

 

Pancreasul este un organ vital care se află în sistemele endocrine și digestive. Este responsabil pentru producerea enzimelor necesare digestiei proteinelor, carbohidratilor si grasimilor. Pancreatita la câini este o afecțiune care cauzează inflamarea pancreasului câinelui dumneavoastră.

 

Există mai multe etape de pancreatită la câini, de la ușoară la severă și de la acută la cronică. De obicei, sunt cazuri ușoare de pancreatită observate la câini, dar în cazuri rare de pancreatită severă, această afecțiune poate fi fatală pentru câini (datele arată că există 40% șanse de deces în caz de pancreatită severă). Pancreatita acută la câini este cea mai puțin frecventă afecțiune printre canini .

 

Funcția adecvată a pancreasului este de a produce și canaliza enzimele digestive direct în tractul gastro-intestinal. Cu toate acestea, atunci când pancreasul este inflamat, aceste enzime sunt forțate din pancreas și în abdomen. De acolo, se deplasează la organele din jur, făcând corpul câinelui să înceapă să digere lucrurile greșite în întregime.

 

Datorită proximității organului la rinichi și ficat, inflamația poate fi cea mai periculoasă pentru aceste organe specifice. Dacă sunteți îngrijorat de faptul că patrupedul dvs. poate suferi de pancreatită, consultati medicul veterinar imediat.

 

Cauzele pancreatitei la câini:

 

Studiile arată că pancreatita la câini poate fi cauzată de o multitudine de factori și corelarea lor între ele.

 

Interacțiunea complexă dintre acești factori include, de obicei, vârsta câinelui, rasa, istoricul medical, greutatea, traumele anterioare și orice alte afecțiuni care ar putea fi legate de pancreasul câinelui sau de sistemul endocrin.

 

Pot anumite alimente și dieta provoaca pancreatită la câini?

 

Alimentele au fost deseori numite cauza principala  de pancreatită la câini de către proprietarii de animale de companie și de unii veterinari;

 

Dietele cu conținut ridicat de grăsimi au fost numite ca o cauză potențială a pancreatitei sau cel puțin, conducerea la severitatea sau predispoziția la această afecțiune. Nu există studii cu privire la acest lucru la câinii, dar studii cu șobolani au arătat că există o corelație între dietele bogate în grăsimi și cele cu proteine ​​mari și pancreatita .

 

Cum rămâne cu diabetul zaharat? Poate provoca pancreatită la câini?

 

Datele arată că există cu siguranță o relație clară între pancreatit la caini, diabet și obezitate. Cu toate acestea, în prezent nu știm dacă este diabetul care provoacă pancreatită, sau invers – pancreatita provoacă diabet. Cu toate acestea, un câine obez sau diabetic va avea un timp mai greu de luptă împotriva pancreatitei.

 

Cea mai probabilă cauză a pancreatitei este o legătură între mai mulți factori.

 

După cum sa menționat mai sus, cauzele de pancreatită sunt foarte dificil de determinat.

 

Este probabil vârsta câinelui dvs., predispoziția rasei, greutatea, istoricul medical, genetica și alți factori care vor determina cât  este de probabil ca patrupedul să dezvolte pancreatită.

 

 

 

 

 

Genetica joacă un factor enorm. Există câteva rase cunoscute în mod specific ca având o șansă mai mare de a dezvolta pancreatită, conform unor studii.

 

Rasele cel mai probabil predispuse la pancreatită:

 

Mini-Schnauzer
Dachshund
Pudeli
Cocker spaniel
Ciobănesc german
Fox Terrier
Alain Malamutes

 

Aceste rase au o predispozitie mai mare decat majoritatea raselor la dezvoltarea pancreatitei, este vital ca acestea sa fie mentinute pe o dieta sanatoasa si regimuri regulate de exercitii pentru a evita obezitatea si diabetul, care pot contribui sau nu la dezvoltarea pancreatitei.

 

Dacă animalul dvs. de companie a fost diagnosticat cu o boală a sistemului endocrin, este vital să acordați o atenție deosebită dietei.

 

În acest caz, este mai bine să lucrați cu un nutriționist canin. Acestea vă vor ajuta să vă ghidați în alegerea unei diete care să satisfacă nevoile nutriționale ale câinelui dvs., să răspundă stării sale actuale de sănătate și, sperăm, să prevină dezvoltarea viitoarelor complicatii.

 

 

În concluzie

Cea mai bună modalitate de a reduce cazurile de pancreatită este prin cunoaștere. Mulți proprietari nu cunosc riscurile asociate dietelor bogate în grăsimi, adesea fără să știe cat de mica este doza zilnică de grăsimi pentru câini.

 

Pancreatita la câini nu este o afecțiune mortală în majoritatea cazurilor atunci când este netratata.

 

Pentru mai multe noutati descarca materialul gratuit.

 

[ulp id=’2XH8HvcTDyQX17h4′]

Această intrare a fost publicată în Sanatate . Pune legătura în semnele de carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *