PERSONALITATEA CAINELUI

Stiai ca cei mai ascultatori si disciplinati puisori au avut parte de dragoste mai „rece”?

 

Noi cercetări au arătat că puii ale căror mame prezintă „dragoste dură” se dovedesc a fi câini de conducere mai de succes.

 

 

Ai auzit vreodată de un „părinte elicopter”? Acest termen vine, în general, cu o conotație negativă, care denotă un părinte care își izolează copiii de greutăți ,anulandu-i orice incercare de a se exprima liber si de a fi independent.

Un nou studiu fascinant susține această noțiune la caini. Oamenii de stiinta au aruncat o privire asupra catelusilor si a mamelor si au descoperit ca puii cu mamele protective au avut mai putine sanse de a trece programul de antrenament necesar pentru a deveni un caine de indrumare.

Acest studiu a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. Cercetarea a fost efectuată la The Eyeing Eye, care reproduce, ridică și pregătește câini de ghidare vizuală.

Concluziile de bază ale studiului sunt că, în timp ce toată lumea are nevoie de mama lor, o mamă care este prea atentă îi ingradeste puiului oportunitatea de a învăța să răspundă în mod independent provocărilor.

Puii observați au fost doar cu mamele lor timp de 5 săptămâni, dar aceste interacțiuni au avut efecte pe tot parcursul vieții. Puii care nu au învățat să facă față provocărilor minore de timpuriu s-au luptat mai târziu în viața lor.

Rezultatele acestui studiu sporesc în mod semnificativ înțelegerea noastră si rezultatul efectelor pe termen lung pe care mamele le exercita asupta formarii  personalitatii. În plus, poate ajuta ghidul de formatori în domeniul câinilor să identifice mai bine candidații de succes în viitor.

 

De ce să studiezi câinele ghid?

 

Oamenii de știință s-au axat pe câinii de orientare din mai multe motive-cheie. Acesti pui sunt crescuți într-o singură locație în condiții controlate. Câinii au, de asemenea, măsuri clare de succes – fie că trec programele de formare sau nu.

Câinii de conducere se confruntă, de asemenea, cu multe provocări pe care trebuie să le gestioneze în mod constant bine, în același timp rămânând ascultători și atenți la tovarășul lor uman.

 

Ce au descoperit?

Cercetătorii s-au încorporat în complexul de reproducere de la The Seeing Eye, luând video cu câinii și observând 23 de mame cu 98 de pui în primele cinci săptămâni de viață.

Cercetătorii au observat diferiți factori în diferite stiluri de mamă, cum ar fi poziția de îngrijire , cât timp a petrecut în căutarea puilor atunci cand au fost separati, apropierea de pui și cât  timp mama a petrecut îngrijindu-si puiul.

La fel ca oamenii, nu toate mamele de câine sunt la fel – unele sunt mai atente decât celelalte.

După aproximativ 2 ani, cercetătorii au urmărit aceiasi cățeluși pentru a vedea comportamentul lor.

 

Rezultatele studiului:

 

După cum se dovedește, câinii ale căror mame i-au alăptat în timp ce stau jos (spre deosebire de a sta în picioare ) au fost mai puțin capabili de a reuși în programele lor de formare .

Teoria din spate care sustine acest mit este faptul că o mamă întinsă le oferă cățeilor acces liber la lapte. Dar o mamă care se ridică face ca puii ei să lucreze pentru asta. Ipoteza este că mici provocări ca aceasta pot conduce la adulți mai reușiți și mai independenți, deoarece se consideră că este ușor să navigheze obstacolele mai degrabă decât să le găsească prea deranjante.

„Am vazut ca unii caini erau linistiti, rezolvand rapid problemele, in timp ce altii erau mai perseverenti in rezolvarea problemelor.” – Emily Bray, cercetator principal

A doua parte a studiului a fost analizat cunoașterea și temperamentul fiecărui câine. Câinii care au fost calmi au avut tendința de a rezolva mai ușor problemele și au avut rate de succes mai bune în programele de formare a câinilor de ghid. Câinii foarte agitati au fost mai puțin sanse de a reuși.

 

 

 

Deși acest studiu a aruncat multă lumină asupra efectelor părinților în urma succesului, studiile viitoare vor trebui să analizeze dacă genetica reprezintă un factor suplimentar pentru succes în același mod în care poate fi temperamentul.

O privire asupra acestor câini a arătat că nu trebuie să asistăm copiii pentru a ne demonstra dragostea și sprijinul și că, de fapt, aceasta poate fi o practică dăunătoare. Așa că data viitoare vă veți lasa copilul mic sa se lupte puțin – lăsați-i. Le va servi mai bine pe termen lung!

 

 

Pentru mai multe noutati de invit sa descarci materilul.

 

[ulp id=’2XH8HvcTDyQX17h4′]

 

 

Această intrare a fost publicată în Diverse . Pune legătura în semnele de carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *