SISTEMUL DIGESTIV LA CAINI

Alimentele reprezinta combustibilul care alimentează corpul câinelui dvs. și atunci cand hotarati sa aduceti un membru blanos  în casa dvs., este important să faceți cercetările necesare pentru a determina nevoile sale specifice de nutriție. În timp ce cumpărați cel mai ieftin sac de alimente uscate pentru câini poate fi tentant, rețineți că sistemul digestiv al câinelui nu este același cu cel al oamenilor.

 

Trebuie să vă amintiți că, spre deosebire de dietele noastre, dieta câinelui dvs. rareori variază. Din acest motiv, mâncarea pe care o oferiți lui trebuie să satisfacă toate nevoile corpului său. Indiferent dacă-l hrăniți cu alimente uscate, conserve sau o dietă la domiciliu – este important să înțelegeți sistemul digestiv al canelui, astfel încât să puteți oferi blanosului dvs. hrana de care are nevoie pentru a trăi o viață lungă, sănătoasă și fericită.

 

Unul dintre cele mai bune lucruri despre câini este varietatea lor. Poți adopta un câine mare sau un câine mic. Câinele dvs. poate fi activ sau leneș. Și chiar câinii de aceeași mărime și rasă pot fi foarte diferiți în interior.

 

Dacă nu se întâmplă să aveți o educație extinsă în domeniul nutriției canine, nu ar trebui să decideti singur cu ce sa va hraniti prietenul patruped. Căutați sfatul medicului dvs. veterinar sau al unui nutriționist canin pentru a afla că nutriția unică a câinelui dvs. are un caracter nutrițional bazat pe vârsta, greutatea, rasa, starea corpului și starea generală de sănătate.

 

 

Calea de digestie la câini.

 

 

Odată ce câinele înghite orice mâncare, fie resturi de masă, fie mâncare pentru câini, această mâncare se deplasează apoi prin corpul său, trecând printr-o serie de procese care fac parte din sistemul digestiv. Deoarece câinele are un proces digestiv relativ scurt în comparație cu majoritatea altor mamifere, poate fi ușor de observat simptomele asociate cu disconfortul digestiv.

Sistemul digestiv al câinelui este similar cu cel al unui om, dar există și unele diferențe. Iată diferitele părți ale tractului digestiv al cainelui și scopul pe care îl servesc:

 

Gura si dinti:

 

 

Gura și dinții sunt primul pas în sistemul digestiv al câinelui. Acestea sunt corelate direct, ceea ce înseamnă că îngrijirea dentară canină este la fel de importantă pentru a asigura un sistem digestiv sănătos al câinelui dvs. de companie.

Ați aruncat vreodată o privire atentă asupra diferențelor dintre dinții câinelui dvs., comparativ cu alții? Probabil că nu, dar diferențele dintre dinți duc la un proces de alimentație complet diferit.

Sunt sigura că ați văzut coltii câinelui dvs.  Când mâncăm, folosim în sus și în jos, mișcari laterale. Datorită dinților cainii,  sunt împiedicați să efectueze orice mișcare de la o parte la alta.

Aceasta înseamnă că felul în care mesteca se face numai prin mișcare în sus și în jos. Alimentele intră apoi în procesul digestiv într-o formă mai „întreagă” decât atunci când oamenii mănâncă.

 

Esofag:

 

Dacă ați văzut blanosul ca mâncarea prea repede nu vă faceți griji . În schimb, este modul în care organismul îi spune câinelui că nu și-a mestecat suficient de bine mâncarea pentru a-i permite să treacă prin esofag și în stomac.

 

Stomac:

 

Mulți oameni presupun că stomacul este cea mai importantă parte a digestiei și unde nutrienții din alimente sunt divizați, dar, de fapt, tot ceea ce face stomacul este să transforme un produs alimentar într-un lichid. Odată ce totul este descompus, acest lucru îi permite să fie sortată și procesată în următoarele etape ale digestiei.

 

Intestinul subtire:

 

Acum că mâncarea a atins intestinul subțire sub formă lichidă, pereții intestinului subțire însuși extrag substanțele nutritive din alimente și le trimit în sângele unde se vor adauga peste celulele corespunzătoare.

 

În cazul în care câinele dvs. este pe medicamente, aceasta este, de asemenea, etapa in care medicamentele se vor absorbi în sânge, gata pentru a fi utilizate de către organism.

 

Pancreas:

 

Pancreasul nu este doar o parte a sistemului digestiv, ci și o parte vitală a sistemului endocrin. Sistemul endocrin produce și gestionează hormoni și joacă un rol-cheie în echilibrul metabolic al organismelor.

Pancreasul secretă enzimele digestive care sunt trimise în intestinul subțire pentru a ajuta la descompunerea macronutrienilor gata de intrare în sânge. Aceste enzime includ:

 

-Amilaza – pentru a ajuta la digestia proteinelor
-Lipaza – pentru a ajuta la digestia grasimilor
-Proteaze – pentru a ajuta digestia carbohidratilor, inclusiv a zaharurilor.

Pe lângă producerea acestor enzime digestive, pancreasul are rolul important de a produce insulină și de a secreta cantitatea corectă în fluxul sanguin – în funcție de nivelul zahărului din sânge. Fără niveluri adecvate de insulină, câinele dvs. poate deveni diabetic sau prediabetic, prin urmare este important să se mențină starea de sănătate a pancreasului.

 

Vezica biliara:

 

Activitatea vezicii biliare este de a stoca bila care este bine fixata la ficat. Frumos nu este așa? Da, da, de fapt este. Bila este necesara pentru a permite corpului să descompună grăsimile în picături ușor de manevrat, care sunt mai ușor de digerat.

 

Intestinul gros:

 

Pasul final al sistemului digestiv al câinelui, intestinul gros se dizolvă mai greu pentru a digera materia cu ajutorul bacteriilor intestinale. Se recuperează, de asemenea, orice apă și minerale care și-au făcut drumul prin procesul digestiv până în prezent. Se formează apoi fecale și se depozitează în acest organ așteptând ieșirea prin rect.

 

 

Evoluția dietei câinilor.

 

Dieta ideală canină a evoluat de-a lungul anilor, înca de la inceputul domesticirii lupul sălbatic, dieta sa a fost alcătuită aproape în întregime din carne.

De-a lungul anilor, pe măsură ce câinele domesticizat pe care îl vedem astăzi, relația sa cu omul a jucat un rol-cheie în dieta sa. Corpul său a fost adaptat la sursele de hrană disponibile și adesea aceasta a reprezentat resturile companionilor săi umani.

Din acest motiv, câinele de astăzi este mult mai expert în digestia amidonului, a grăsimilor, a carbohidraților și a proteinelor. Este important să rețineți că în timp ce câinii pot mânca aceleași macronutrienți ca noi, indemnizația zilnică recomandată de fiecare dintre ele variază considerabil  Abaterile de la aceasta pot duce la complicații medicale.

 

 

Probleme digestive frecvente la câini:

Prietenii noștri cu patru picioare, din nefericire, pot suferi de o parte echitabilă a disconfortului și a afecțiunilor digestive. Anumite rase sunt mai afectate, iar câinii de rasă  sunt adesea cei mai expuși riscului.

Câinele dvs. suferă de oricare dintre aceste probleme digestive obișnuite?

 

ALERGII.

Alimentele alergice sunt incredibil de frecvente la canini, iar labradorii, teckhound și ciobanestii  germani sunt de obicei considerați cu cel mai mare risc. Există un număr mare de alergeni posibili, dar cele mai frecvente sunt:

-porumb,vită,grâu,lactate,soia,ouă,porc,peşte

Există o mare varietate de opțiuni alimentare pentru câini specifice alergiilor, mulți proprietari fiind în măsură să comande produse alimentare online, care se potrivesc cerințelor specifice ale câinilor. În cazurile de alergie mai extreme, ar fi mai bine să-i oferiți o dietă completă la domiciliu.

 

SINDROMUL INTESTINULUI IRITABIL LA CAINI.

 

Caracterizată prin diaree frecventă sau constipație, intoleranțe alimentare și deficiențe, precum și niveluri ridicate de anxietate, sunt cauze comune la câini. Genetica poate juca, de asemenea, un rol în determinarea vulnerabilității, cu anumite rase mai predispuse, incluzând:

Basenji,Shar Pei,Ciobănesc German.

Această afecțiune a fost cunoscuta destul de mult în ultimul deceniu, probabil datorită resturilor de masă omenească în unele diete de câini. Pancreatita la câini este un alt mod de a descrie un pancreas inflamat, unul dintre cele două cauze care provoacă această inflamație, fie dieta câinelui este prea bogata în grasimi sau endocrine.

Prin urmare, este esențial să monitorizați aportul alimentar al câinelui și orice semne de alarmare a sistemului digestiv al câinelui. Odată cu aportul de grăsime recomandat pentru un canine adult – echivalentul a numai trei felii de brânză cheddar.

 

 

Exemple de alimentare umană care pot fi mâncate si de caini.

 

 

Acum că știți totul despre sistemul digestiv al câinelui, problemele digestive specifice canilor și cum a evoluat dieta lor, să aruncăm o privire asupra unora dintre alimentele sigure pe care le poate mânca puiutii blanosi . Aceste alimente pot fi adaugate la mesele zilnice ale câinelui dvs. sau sunt date ca si gustări.

 

Pepene verde.

Într-o zi caldă de vară, nu ezitați să-i oferiti o felie mare de pepene verde prietenului tau. Nu numai că este în siguranță pentru el să mănânce, dar și pepenele verde oferă hidratare incredibilă.

 

Fructe de padure.

Una dintre cele mai bune sfaturi de hidratare pe care le-am auzit pentru câini este să adaugati câteva afine sau zmeură în castronul său de apă. Acest lucru îl va încuraja să pescuiască și să bea mai multă apă în încercarea sa de a apuca o boabe gustoase.

 

Făină de ovaz.

Ovăzul poate fi o sursă utilă de fibre și poate ajuta câinii cu probleme digestive.

 

Unt de arahide.

Această măsură pe care trebuie să o avem în dietele noastre umane, câinii noștri par să împartă gustul pentru ea. Arahidele sunt un alergen bine cunoscut în dietele umane, dar o alergie la arahide la canini este incredibil de rară.

Dacă câinele dvs. este pretențios în ceea ce privește hrana, amestecând o lingură de unt de arahide în hrana îl poate încuraja să-și termine cina.

 

Brânză.

Bineînțeles, nu am putut face o listă fără să includem brânză preferată pentru câini. Dacă puii dumneavoastră necesită medicație zilnică, ascunderea unei tablete într-un cub de brânză poate fi cea mai ușoară cale de a vă asigura că o mănâncă.

Cerința de grăsime pentru un câine este mult mai mică decât cea a unui om, deci trebuie să fii precaut cu privire la suprasolicitarea brânzei. Prea multă brânză din sistemul digestiv al unui câine ar putea provoca constipație sau poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni medicale.

 

Ouă.

 

Ouăle fierte pot fi administrate, dar trebuie tăiate pentru a elimina riscul de sufocare. Aceasta este o opțiune deosebit de gustoasă pentru câini.

 

Orez fiert.

 

Am auzit de hrănirea câinilor cu orez și legume atunci când are o burtă supărată și motivul pentru care mulți fac acest lucru este că orezul gătit este foarte blând pe sistemul digestiv al câinelui.

 

 

Exemple de alimentare umană nu pot fi mâncate de câini :

 

Deoarece există alimente care sunt bune pentru sistemul digestiv al câinelui, există și alimente care vor provoca tulburări digestive. De fapt, unele dintre aceste alimente nu vor supara doar stomacul – acestea ar putea fi toxice pentru tovarășul vostru canin.

 

Struguri.

 

 

Strugurii și stafidele  uscate sunt atât de otrăvitoare pentru câini, dar nu știm de ce. Oamenii de stiinta trebuie sa determine compozitia exacta care provoaca aceasta reactie, deci cel mai bine este sa pastrati strugurii si stafidele departe de caine.

 

Ceapa si usturoiul.

 

Ceapa albă si roșie contine tiosulfat chimic, care, atunci când este ingerat de un caine, provoacă anemie hemolitică. Anemia hemolitică este distrugerea celulelor roșii din sânge.

Același lucru este valabil și pentru usturoi.

 

Ciocolata.

 

Știm cu toții că ciocolata nu este buna pentru câini, dar știi de ce? Teobromina chimică este prezentă în acest deliciu delicios, consumul de ciocolata la caini poate duce în cazuri grave  la hemoragie internă, convulsii, și, eventual, moartea.

 

 

Bacon.

Sunt sigura că mulți stapani  sunt dornici să arunce prietenului cerșetor o bucată de slănină. Dar, deoarece slănina este atât în ​​grăsime, cât și în sodiu, poate provoca probleme medicale extreme pentru câine, inclusiv pancreatită, comă și crize convulsive. La minimum, slănina poate supara sistemul digestiv al câinelui, cauzând gaze, balonare sau diaree.

 

 

Fructele cu samburi, cum ar fi piersicile , pot fi mortale pentru câini . În primul rând, samburii poate provoca blocaj în intestinul subțire, iar în al doilea rând, samburii de piersici conține cianură. Acest lucru este bine pentru oameni, pentru că nu mâncăm samburii, dar câinele tău s-ar putea să fie tentat sa manance.

 

Gândurile finale.

Indiferent dacă vorbim de sistemul digestiv uman sau de câine, mâncarea pe care o introduceți se corelează direct cu nivelul de sănătate pe care îl puteți aștepta să îl atingeți. În calitate de proprietar de câine, este responsabilitatea dvs. să vă asigurați că blanosul are parte de ceeace are nevoie . Înțelegerea modului în care funcționează sistemul digestiv al câinelui dvs. și ceea ce câini pot digera și ce nu va poate ajuta foarte mult.

 

Ar putea suna ca o chestie de responsabilitate, dar ca orice altceva, este nevoie doar de un efort mic pentru a face cercetările necesare și de a citi despre cum să vă hrăniți cainele pentru a vă adapta sistemul digestiv al lui.

 

Există o mulțime de mărci comerciale care ofera alimente pentru caini, rețete alimentare de casă  și alimente sanatoase pentru câini, care sunt foarte sigure și sănătoase pentru consumat.

 

Atâta timp cât vă asigurați că mâncarea pe care o oferiti blanosului nu deranjeaza sistemul digestiv , este posibil ca nu numai să vă păstrați animalul într-o formă de vârf, ci chiar să-i prelungiți durata de viață.

 

Pentru retete delicioase descarca materialul gratuit.

 

[ulp id=’2XH8HvcTDyQX17h4′]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *